Ålesund orkesterskole > Instruktører

Årests instruktører

Vi er utrolig glade for at Atle Sponberg kommer tilbake til Ålesund Orkesterskole i år, etter et veldig inspirerende kurs i 2019 under hans ledelse! Atle har markert seg som en av de mest interessante norske fiolinistene i dag. Han er aktiv som solist, kammermusiker og orkesterleder og har turnert overalt i Norge og på festivaler over hele Europa, i USA og i Australia. Han har blant annet vært solist med Oslo Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Bergen Filharmoniske Orkester, Kristiansand Symfoniorkester, Tromsø kammerorkester og Pori Sinfonietta i Finland. Og var i en årrekke konsertmester i Kringkastingsorkesteret.

Bilde av Atle Sponberg
Foto: Mads Kuhnle Andresen

Sponberg har gjort en rekke CD utgivelser: Den kritikerroste CD-en ”Quietude” med Gjøvik Sinfonietta, Tango for 3, flere CD-er med Engegårdkvartetten og innspillinger med ny musikk av blant andre Antonio Bibalo og Randall Meyers.

En av Sponbergs store lidenskaper er argentinsk tango, som han har studert i Buenos Aires med fiolinlegenden Soares Paz. Foreløpig høydepunkt som tangofiolinist er Årstidene av Piazzolla med Trondheimsolistene og tangokonsert med Det norske kammerorkester og den argentinske sangerinnen Julia Zenko.

Atle Sponberg er kunstnerisk leder for det profesjonelle orkesteret Gjøvik Sinfonietta og spiller tango i en rekke ensembler, blant annet med bandoneonistene Marcello Nisinmann, Andreas Rokkseth og Per Arne Glorvigen.

Atle elsker å undervise og er førsteamansuensis ved Konservatoriet i Tromsø. Han spiller på en fiolin laget av Giovanni Battista Guadagnini i Milano i 1752 som er utlånt av Sparebankstiftelsen.

Ai-Ling ålesund orkesterskole

Ai-Ling Chiu, fiolin

Ai-Ling Chiu, fiolin er fra Taiwan, og har sin utdannelse fra National Taiwan Academy of Arts, mastergrad fra University of Kansas i U.S.A., og har sist gjort en Solist Diplom utdannelse ved Høgskolan for Musik och Drama, Universitetet i Gøteborg. Hennes viktigste lærere har vært Jung-Ping Hsieh, Ben Sayevich, Eric Rosenblith, og Per Enoksson. Hun har vært solist med National Academy of Arts Symphony Orchestra i Taipei, Universitetetsorkesteret i Bergen, Ålesund Symfoniorkester, og med Gøteborgs Symfoniker (Sveriges Nationalorkester). Ai-Ling var i 2009 hovedmottaker i Sparebanken Møres Gnist stipend. Ved siden av sitt virke som fiolinist i Ålesund Strykekvartett siden 2004, har hun holdt en rekke kammer og solo konserter, og var i 2010 som kunstnerisk leder med på å starte Ålesund Kammersolister og Ålesund Kammermusikkfestival. Ai-Ling spiller på en fiolin laget av Carlo Giuseppe Testore, 1710. Instrumentet anskaffet med støtte fra Stiftelsen Kjell Holm og Sparebanken Møre.

Oliver Leonhard
Bailey Dyb, fiolin

Oliver studerer for tiden i Wien, Østerrike, og kommer til Orkesterskolen som ferdigutdannet fiolinist. Tidligere har han studert ved Griegakademiet i Bergen og har mastergrad fra NTNU i Trondheim, hvor han nå har sin norske base. Der spiller han jevnlig med TrondheimSolistene som han har turnert med i flere verdensdeler, og strykekvartetten sin som blant annet har spilt med Kygo. I Ålesund spiller han irsk folkemusikk med bandet Elfap, samt ”kystjazz” med familiebandet Dyb & Dyb. Oliver begynte å spille fiolin som seksåring med Orkesterskolens grunnlegger Ove Kvangarsnes, og skal nå være instruktør for femte år på rad!
Oliver Dyb
Kari Standal Pavelich Ålesund orkesterskole

Kari Standal Pavelich, fiolin

Kari Standal Pavelich er oppvokst i Ålesund og har sin musikkutdannelse fra The University of Michigan i USA, der hun tok Master-graden i fiolinspill med Camilla Wicks som lærer,  og fra Norges Musikkhøgskole, med Arve Tellefsen og Ørnulf Boye-Hansen som lærere. Hun har bodd på Nordfjordeid i Eid kommune siden 1989, da hun begynte som rektor og fiolinpedagog i den kommunale kulturskolen. Kari startet Opera Nordfjord  i 1998 sammen med mannen Michael Pavelich, og hun arbeider nå som operasjef på heltid, i tillegg til å ta spilleoppdrag som fiolinist. Ålesund Orkesterskole er et av sommerens høydepunkt for Kari. Hun har vært med som instruktør siden 2009, og i 2016 tok hun over som daglig leder for orkesterskolen.

Oddhild Louise Nyberg, fiolin

Oddhild Louise Nyberg er en fiolinist frå Stårheim i Nordfjord. Hun fullførte sin bachelor-grad ved Griegakademiet i Bergen våren 2019 med Ricardo Odriozola som hovedinstrumentlærer. Høsten samme året begynte hun på sin master ved Griegakademiet, også med Ricardo som hovedinstrumentlærer. Hun er fast medlem som gruppeleder på bratsj i Bergen Unge Kammerorkester, der hun også har vært solist flere ganger på både bratsj og fiolin. Hun er også fast medlem på fiolin og bratsj i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, der hun har fått jobbet med store dirigenter og blant annet vært med på store prosjekt som ”Grieg minutt for minutt”. Det har i tillegg blitt en del turnéer rundt omkring i verden med begge disse orkestrene. Ellers arbeider Oddhild som frilansmusiker og instrumentallærer i og omkring Bergen.

Agnes Elisabeth Pavelich, bratsj

Agnes Elisabeth Pavelich kommer fra Nordfjordeid, der hun fikk sin grunnopplæring gjennom Kulturskulen i Eid med Olga Pavolva som lærer. Våren 2019 fullførte hun sin bachelor-grad i utøvende klassisk bratsj ved Norges Musikkhøgskole med Morten Carlsen som hovedinstrumentlærer. Nå arbeider hun som frilansmusiker i Oslo. Agnes har nærmest «vokst opp» i Ålesund Orkesterskole og gleder seg til å komme tilbake som instruktør sammen med sine tidligere lærere.

Samuel Skrede, cello

Samuel Skrede, cello, har sin utdannelse fra Griegakademiet i Bergen og Guildhall School of Music and Drama i London og vært Ålesund Strykekvartets cellist siden 2003. Utover sitt virke som utøvende cellist, solist, kammermusiker og pedagog, administrerte han Ålesund Symfoniorkester 2005-2009, har tilrettelagt konsertseriene på Kunstmuseet KUBE fra 2009, og fra 2010 vært produsent for Ålesund Kammermusikkfestival og Ålesund Kammersolisters produksjoner. Han har siden 2007 vært dirigent og leder for Indre Strøk strykeorkester.

samuel skrede ålesund orkesterskole
Bilde av Kari Sandnes med cello

Kari Sandnes, cello

Kari Nesdal Sandnes kommer fra Ålesund og jobber som frilans cellist i Oslo- og Trondheimsområdet. Sin utdannelse har hun fra kammermusikkskolen Edsbergs slott i Stockholm, hvor hun tok mastereksamen i 2018. Hun har studert med lærere som Torleif Thedéen, Jakob Koranyi og Frans Helmerson – og i ungdomstiden med orkesterskolens egne Samuel Skrede. Hun har også studert pedagogikk på Norges musikkhøgskole. Kari har siden studiene jobbet et år som distriktsmusiker i Nordland, etter det har hun jobbet frilans med prosjekter ved Nordland teater, Det norske teatret og Telemark kammerorkester – samt med ulike solo – og kammermusikkprosjekt. Hun har også spilt med ulike popstjerner som Astrid S, Ulrikke Brandstorp og Eminem. Hun har undervist ved flere kulturskoler, som Rana kulturskole, Oslo kulturskole og Kolibri musikkakademi, og har vært dirigent for byorkesteret «Strykekameratene» på Mo.

Tor Dyrseth, kontrabass

Tor Dyrseth har musikkstudier fra Wien. I tillegg til sitt virke som musiker, hvor han blant annet er bassist i Ålesund Symfoniorkester, arbeider han som assisterende rektor ved Fagerlia videregående skole.

Tor-Andreas-Dyrseth bilde ålesund orkesterskole